ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
loading..
Το Run & Out δημιουργήθηκε το 2009 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων , στην προσπάθεια οι μαθητές και οι μαθήτριες του να δοκιμάσουν κάτι νέο και διαφορετικό , το οποίο θα τους επέτρεπε να αθληθούν αλλά παράλληλα να συναγωνιστούν μεταξύ τους. 
Εμπνευστής του είναι ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Μιχάλης Μερτζιανίδης. 
Άρχισε να καλλιεργείται τον Ιανουάριο του 2009 και σιγά-σιγά μπήκε σε πεδία κανόνων και κανονισμών. 
Δανείζεται στοιχεία από τα περισσότερα ομαδικά αθλήματα αλλά δε μοιάζει με κανένα από αυτά. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς το μόνο που χρειάζεται ουσιαστικά είναι μισό γήπεδο μπάσκετ και μια μπάλα. Στην αρχική του μορφή παίχθηκε στην αυλή του σχολείου αλλά θα μπορούσε άνετα να γίνει σε κάθε τύπο εδάφους ( χορτάρι, ταρτάν, παρκέ, άμμο κ.λ.π. ) και σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο. 
Δείχνει να ταιριάζει γάντι στο σχολικό αθλητισμό , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με κατάλληλες προσθήκες δεν μπορεί να παιχτεί και από μεγαλύτερες ηλικίες . Οι δύο ομάδες κατεβάζουν αρχικά 12 παίκτες στο γήπεδο . 
Η κάθε μία παίζει 1 φορά άμυνα και 1 επίθεση και αυτό ολοκληρώνει ένα game ( σύνολο παιχνιδιού , τρία games ) . Σκοπός των επιθετικών είναι να τρέξουν όλη την απόσταση από τη μία γωνία του γηπέδου στην...άλλη για να κάνουν run , ενώ της άμυνας να τους . .. «κάψει» και να τους βγάλει εκτός ( out ) . 
Ουσιαστικά πρόκειται για ... «σκάκι» μέσα στο γήπεδο, όπου ο καθένας μετακινεί τον εαυτό του , όσο καλύτερα μπορεί. Σε κάθε γωνία υπάρχουν βάσεις (σύνολο τέσσερις),που αποτελούν ασφάλεια για την επίθεση , ενώ η άμυνα προσπαθεί να κάψει τους επιθετικούς είτε ακουμπώντας την μπάλα στην βάση , την ώρα που οι επιθετικοί τρέχουν πάνω στις γραμμές , είτε χτυπώντας του μ' αυτήν. 
Η γενική ιδέα είναι αυτή, καθώς η ευρηματικότητα των μαθητών έχει προσθέσει από μόνη της διαφορές στρατηγικές και κόλπα, που το κάνουν ακόμα πιο θεματικό . Όσον αφορά τον τομέα της φυσικής αγωγής γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν εκρηκτικότητα, δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, αντίληψη, συναρμογή και ομαδικότητα, καθώς και κάθε παράμετρο, που είναι ζητούμενη από τη γυμναστική. Σκοπός όλων είναι να διαδοθεί στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα σε πρώτη φάση και γιατί όχι και στο εξωτερικό.

Είναι άθλημα-δημιούργημα της Ελλάδας και μπορεί να επεκταθεί στο εξωτερικό.
Το 2009, έγινε η αρχή. 150 παιδιά του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα. Τον τελικό παρακολούθησαν στην αυλή του σχολείου 1000 άτομα και στο τέλος των εκδηλώσεων απονεμήθηκαν κύπελλα και μετάλλια σε όλες τις ομάδες .Στο τελικό έδωσαν το παρόν και οι Αρχές και η τοπικοί φορείς των Ιωαννίνων ενώ καλύφθηκε και από τοπικά ΜΜΕ .
Το εσωτερικό πρωτάθλημα 2010 έγινε με 12 ομάδες και σύνολο 250 παιδιών  . Τα τελικά έγιναν στο κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας ενώ υπήρξε και ζωντανή μετάδοση μέσω webtv . Το άθλημα παρουσιάστηκε, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, από 20-22 Μαΐου 2011, στο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ , στην Κομοτηνή και στις 6 Σεπτεμβρίου σε σεμινάριο εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, με παρουσία 200 ατόμων, στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 2010-2011 το Run & Out διδάχθηκε σε 15 Δημοτικά σχολεία του Ν. Ιωαννίνων. 800 μαθητές και μαθήτριες το διδάχθηκαν και 400 απ' αυτούς πήραν μέρος στο πρωτάθλημα που ακολούθησε και που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. 
Κάθε σχολείο είχε το όνομα ενός παιδιού, απ' αυτά που φιλοξενούνται στο ογκολογικό νοσοκομείο "Ελπίδα" , στα οποία στάλθηκαν αναμνηστικές φανέλες και μετάλια, καθώς και βιντεοσκοπημένα μηνύματα των μαθητών και μαθητριών. Παράλληλα στα Δημοτικά Σχολεία οι μαθητές συγκέντρωσαν ένα σεβαστό ποσό, που διατέθηκε για τις ανάγκες των παιδιών του "Ελπίδα". Απ' το 2012 διεξάγονται κάθε χρόνο, εκτός απ' το εσωτερικό πρωτάθλημα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και το αντίστοιχο των Δημοτικών Σχολείων των Ιωαννίνων. Το Run & Out επιλέχθηκε να τιμηθεί, το 2012, στα πλαίσια της δράσης "Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση" του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και επίσης εγκρίθηκε η διάδοσή του από το Υπουργείο Παιδείας και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Προτάθηκε για Ευρωπαϊκό Βραβείο Fair Play 2014 απ' τη Διεθνή Ένωση Αθλητικών Συντακτών Ευρώπης (AIPS Europe), η οποία ανέλαβε και χορηγός επικοινωνίας του, ώστε να εξαπλωθεί και εκτός Ελληνικών συνόρων. Στις 5 Ιουνίου 2015, για πρώτη φορά στην ιστορία του έγινε πρωτάθλημα με Δημοτικά Σχολεία άλλων Νομών. Συμμετείχαν το 2ο Ελευθερούπολης Ν. Καβάλας, το Μαντούκι Ν. Κέρκυρας και το 6ο Χαλανδρίου Ν. Αττικής.

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ: